Loek Rekko van Luster aan het woord
Loek Rekko van Luster en The Upper Room
Vrijthof nummer 10 is een bijzondere plek. Maastricht Porselein Winkel zorgt hier al decennialang voor een professioneel gedekte tafel. Intussen zit de derde generatie van de horecafamilie Rekko in dit pand. Na opa Wiel en vader Ber opende Loek vijf jaar geleden op deze plek zijn mediterraans shared dining restaurant Luster. En op de bovenverdieping begon hij intussen samen met z’n partner ook nog The Upper Room; een hippe champagne- en wijnbar. We zijn er trots op dat de jongste ondernemer van het Vrijthof de fijne samenwerking tussen onze twee familiebedrijven voortzet.
Lucien: “Toen Loek in 2019 de zaak van zijn vader overnam, wilde hij zich echt onderscheiden van de andere zaken op het Vrijthof. Hij ging op zoek naar zijn eigen stijl, en ik mocht meedenken. Dat vind ik altijd heel leuk. Vooral omdat het zo’n jonge gast is: die gun je dat z’n bedrijf een groot succes wordt.”
Loek: “Helaas was de timing niet ideaal: we gingen open vlak na de corona-uitbraak. Dat maakt je als ondernemer wel creatief. Samen met Lucien ontwikkelden we een mooi cocktailpakket voor thuis. Met ons logo op de glazen en op de cocktailshaker. Zo konden we toch alvast iets aan onze naamsbekendheid doen.”
Loek: “Met Lucien spar ik regelmatig over nieuwe spullen die goed passen bij onze mediterrane uitstraling. Die zoektocht is een continu proces, want ik verander graag. Dus het komt regelmatig voor dat ik ergens een mooi bord zie en Lucien een foto doorstuur. Vooral van servies met een warme, ambachtelijke uitstraling word ik blij!”
Lucien: “Dat ambachtelijke is inderdaad leuk. Maar het moet ook werkbaar zijn. Je moet het kunnen stapelen, het moet in een vaatwasser kunnen, niet snel kapot gaan. Ik zoek naar een variant die qua uitstraling lijkt op het plaatje dat Loek in z’n hoofd heeft, maar dan in een horeca-kwaliteit. En soms zeg ik ook eerlijk: ‘Dit moet je niet doen. Daar krijg je spijt van.’ Dat neemt hij dan van me aan. Dat is zo fijn aan onze samenwerking.”
Loek: “In een drukke horecazaak moet het servies inderdaad een beetje ‘hufter-proof’ zijn. Het moet tegen een stootje kunnen. Dat geldt ook voor het keukengerei. Dat komt ook van bij Lucien. We zijn pas overgestapt op inductie, en dan denkt Lucien echt goed mee over wat wel en niet werkt. Hij zegt ook gewoon: ‘Probeer maar es uit. Werkt het niet, dan neem ik het terug.’ Wie doet dat nog tegenwoordig?”
Loek: “Dus toen we op de bovenverdieping met The Upper Room begonnen, hebben we ook alles via Lucien besteld. Wijnglazen, champagneglazen, koelers, tafeldecoratie. Als we op een drukke zomerdag opeens met te weinig glazen zitten, hoef ik Lucien maar te bellen. Dan komt hij een paar doosjes brengen. Ik zeg altijd: ‘Lucien is éch unne gooje kloet!’”